Relatie Inspiratie

Elke relatie loopt op een gegeven moment tegen problemen aan die horen bij het groeien naar elkaar toe. Onbewust trekken we precies die persoon aan, waar we uitgedaagd worden om onze kwetsbare kanten te ontwikkelen. Dat wat we liever niet van onszelf willen erkennen, onze schaduw wordt zichtbaar. Schaduw is wat je niet wil maar ook wat je bewondert. En juist schaduw vormt een aantrekkingskracht tussen mensen.

Een liefdesrelatie begint vrijwel altijd in openheid naar elkaar. We genieten van elkaar, vertrouwen de ander en geven onszelf helemaal. Daardoor is een diep contact mogelijk.
In de loop van de tijd ontstaan de eerste conflicten en teleurstellingen die vaak niet uitgesproken worden. Dit omdat er angst bestaat de harmonie te verstoren, de illusie van perfectie te doorbreken of door het onvermogen om het conflict op een constructieve wijze in dialoog te brengen. De eerste scheurtjes in de relatie ontstaan. We trekken ons terug,  komen met indirecte en onduidelijke boodschappen of hullen ons in stilzwijgen. Maar dikwijls hebben we nauwelijks of zelfs helemaal geen bewustzijn op het feit dat we ons gekwetst voelen. We hebben hier namelijk een goede afweer voor ontwikkeld door de kwetsing onmiddellijk uit ons systeem te wissen of deze te vermijden door hard te gaan werken, veel afleiding te zoeken etc. Ook overmatig drankgebruik, veel eten en lichamelijk klachten kunnen  het resultaat zijn  van de vermijding. We kunnen onze teleurstellingen ook gaan afvlakken, omdat we niet in actie willen komen.relatietherapie

Vaak ontstaat er ongemerkt een verwijdering, die in eerste instantie niet wordt opgemerkt. Het leven is vol met allerlei verplichtingen en afleidingen en zo kan de innerlijke onvrede ongestoord groeien. Wel merken we dat de glans van de relatie vermindert en kunnen we plotseling schrikken van de sleur of van gegroeide gewoontes en patronen die zich zo gaandeweg hebben ontwikkeld. We gaan ons ergeren aan onze partner en de projecties nemen toe zonder dat we dit nog in de gaten hebben.
We zien onze partner niet meer zoals hij of zij eigenlijk is en zelf gaan we min of meer op slot. De maskers van de schijnwerkelijkheid worden opgezet. De relatie wordt vlak, de inspiratie vermindert, het wordt voorspelbaar en saai. Uiteindelijk gaat ieder vaak zijn of haar eigen koers.

Dit alles doet een enorme aanslag op de intimiteit en seksualiteit en daarmee op de kwaliteit van de relatie. Als er geen sprake meer kan zijn van wederzijds vertrouwen, is er geen veiligheid meer, waardoor de overgave aan elkaar niet meer mogelijk is. Het vrijen met elkaar zal misschien niet altijd in frequentie afnemen, maar het daarbij in openheid elkaar ontmoeten, de wederzijdse overgave die zo vervullend is en ons dichter bij de essentie brengt,  is dan veelal niet meer mogelijk. Gevoelens van leegte en zinloosheid nemen toe.

Elke relatie loopt op een gegeven moment tegen problemen aan die horen bij het groeien naar elkaar toe. Veel van die problemen lossen zich in de groei van de relatie vanzelf op. Helaas kunnen er ook thema’s zijn die enigszins uit de hand lopen en in plaats van dichter bij elkaar te komen, partners verder uit elkaar drijven. Bijna elk relatieprobleem is op te lossen mits beide partners er aan willen werken en mits er ergens nog een klein vonkje liefde voor elkaar aanwezig is. Omdat sommige thema´s zo diep in de relatie zijn ingeworteld is het heel moeilijk en zelfs bijna onmogelijk om die nog zelf op te lossen. Er is dan al te veel gebeurd. Wil je dan nog je relatie redden dan is het inschakelen van een specialist nog de enige mogelijkheid. Door die keuze te maken beslissen jullie ook om eindelijk de problemen echt te gaan aanpakken en oplossen.

Eerst is er inzicht nodig, hoe ieder van de partners in de relatie staat en waarom ze niet gelukkig zijn binnen de relatie. Met een ACT relatiemeting krijg je inzicht in de onderstroom, de onbewuste krachten die tussen jullie spelen. Waar de ingesleten patronen wonen en waar de talenten en energie zijn om samen te groeien.Van daaruit kun je dan op zoek gaat naar wat ieder zou kunnen veranderen om een betere relatie te krijgen. Je kunt je partner niet veranderen, je kunt alleen jezelf veranderen. Als reactie op die andere energie die jij in de relatie brengt verandert je partner vanzelf mee. Door beiden, andere en nieuwe energie in de relatie te brengen kunnen (bijna) alle problemen in de relatie opgelost worden. Wil je echt je relatie redden dan zul je ook moeten willen veranderen!

Om patronen te doorbreken, komen vaardigheden en communicatieregels aan bod zoals:

  • Open communiceren en leren luisteren.
  • Heldere communicatie toepassen.
  • Bewust maken van machtsverschil.
  • Hantering van conflicten.
  • Omgaan met feedback en geven van feedback.
  • Het aan durven geven van wensen.