Schaduwwerk

Verborgen groei ontdekken

In onze schaduw ligt groei en mogelijkheden verborgen. Schaduw herken je vaak bij anderen. Het kan zijn dat je iets bewondert in een ander of juist afwijst: iets raakt je. Bij schaduw geven we makkelijk een ander de schuld ergens van, maar dan maak je jezelf machteloos. Dus dat is geen handige manier om hiermee om te gaan. De belangrijke vraag bij schaduwwerk is: wat en waarom wordt er in mij iets zó geraakt door wat er buiten mij gebeurt?

Als je dexe vraag nieuwsgierig onderzoekt, ontdek je nieuwe mogelijkheden in jezelf. Een voorbeeld is dat je moeite hebt met dominante mensen. Welke emoties onderdruk je zelf? Als je je hierover verwondert, ontdek je misschien dat je zélf te weinig aangeeft wat je zelf wil. Wat een ander teveel doet, doe je zelf te weinig.

“Iemand confronteren met zijn schaduw is hem zijn eigen licht laten zien.” Jung

Schaduwwerk is confronterend

Schaduwwerk kan zeker confronterend zijn. Soms lopen we ons eerst vast tegen een muur, voordat we groei onder ogen willen zien. Het is prikkelig en soms zelfs pijnlijk om aan en uit te pakken. Liever duwen we het van ons weg. Maar daarmee duw je dus ook het prikkelige cadeau en de mogelijkheden weg. Omdat het zo confronterend is, is het makkelijker om jouw schaduw samen met een professional te onderzoeken.

Schaduw is dat wat je niet wil zijn, maar ook wat je bewondert. Zelfs bij bewondering en positieve gevoelens ten aanzien van een karaktertrek van een ander, kan het lastig zijn om hiermee zelf aan de slag te gaan.

Schaduwwerk cadeau in prikkeldraad

Schaduwwerk: cadeau in prikkeldraad

Waarom is schaduwwerk belangrijk?

Welke mogelijkheden ontdek je zodra je een lichtje schijnt op jouw schaduw?

  • Je ontdekt nieuwe talenten en kwaliteiten
  • meer zelfliefde en zelfacceptatie.
  • beperkende overtuigingen en trauma’s loslaten
  • je doorbreekt automatische patronen waardoor een dieper gevoel van vrijheid ontstaat
  • meer balans, bewustzijn en innerlijke groei

Schaduwwerk is een psychologisch en spiritueel proces waarbij je je onbewuste of onderdrukte kanten – je “schaduw” – onderzoekt, accepteert en integreert. De term komt uit de Jungiaanse psychologie en verwijst naar aspecten van jezelf die je hebt weggestopt omdat ze niet passen binnen je zelfbeeld of omdat ze ooit zijn afgekeurd door je omgeving.

Schaduw beïnvloedt keuzes voor werk en relaties

Omdat schaduw in ons onbewuste ligt beinvloed het ons zo. Iets raakt, je keurt het af of je vindt het juist aantrekkelijk. Aantrekkingskracht speelt een belangrijke rol in de liefde en bij keuzes van werk. Juist als je ergens aan ergert, kan dit een sterke motivatie zijn om dit werk te doen. Rechters houden niet van onrecht en tóch omringen zij zich hier juist mee. Ze kiezen niet voor werk waar ze niets te maken hebben met het onrecht.

Omdat schaduw onzes partner- en werkkeuze beïnvloedt, zijn we ook min of meer gedwongen om te groeien. We komen het hoe dan ook tegen ons leven. Energie trekt energie aan.